Introduktion for sagsbehandlere
SIND Erhverv arbejder for at få flere personer med psykisk sygdom og psykisk sårbarhed ind på arbejdsmarkedet. I SIND Erhverv arbejdes der ud fra en beskæftigelsesrettet metode, der hedder IPS. IPS er et individuelt, håndholdt og fleksibelt forløb, der bliver tilrettelagt ud fra den enkelte deltagers ønsker og præferencer.
IPS-metoden følger en grundtanke om, at mennesker med psykisk sårbarhed kan indgå på det ordinære arbejdsmarked, når der er et godt match mellem arbejdspladsen samtidig med, at de modtager støtte.
I IPS-metoden er målet, at deltageren inkluderes på en almindelig arbejdsplads, med plads til den enkeltes behov. Denne tilgang kaldes også ”place then train”. Det skyldes, at der arbejdes på at finde ordinære jobs og sideløbende give den nødvendige træning og støtte, der skal til, for at deltageren kan fastholdes i job.
Indsatsen er sammensat af forskellige tiltag, som beskrives herunder:
Processen starter altid med individuelle møder
- Individuelle samtaler efter dit behov – hvor der også ses ”på hele livet”, hvis der er behov for det
- Hjælp og støtte til afklaring af jobønsker og muligheder
Tilgang til virksomheder – praktik og job
De borgere, der magter det, får til opgave at udfærdige en lille liste med 3-5 virksomheder, hvor de kan se sig selv. De laver enten research på nettet eller researcher i, lokalområdet i forhold til hvilke virksomheder, der er tilgængelige og relevante.
Som start bliver der taget udgangspunkt i hvilke arbejdsopgaver borgerne drømmer om at varetage. Hvis det ikke er muligt at opfylde ”drømmen”, går researchen over til, hvad man ellers kan se sig selv i.
Langt de fleste sårbare/psykisk syge har svært ved at kontakte virksomheder med forespørgsler om praktik og job. Kontaktpersonen i SIND Erhverv er ”borgerens forlængede arm” i forhold til denne kontakt.
Som oftest aftales et indledende møde, hvor borgeren deltager sammen med kontaktpersonen. Til mødet på virksomheden bliver både opgaverne fra virksomhedens side samt kvalifikationerne, som borgeren besidder, gennemgået. Ligeledes bliver virksomheden informeret om skånehensynene. Det er en dialog om, hvordan borgeren bedst trives i forhold til skånehensynene, og hvordan virksomheden kan imødekomme dette.
Tilbud til pårørende/netværk
I indsatsen vil der være fokus på at inddrage pårørende/netværket til deltagerne sideløbende med indsatsen for borgeren.
Vi ved, at når en person rammes af psykisk sygdom/sårbarhed, rammes hele familien. Ligeledes er det kendt viden, at hvis de pårørende/netværket er klædt ordentlig på til at takle hverdagen med en nær relation til en psykisk syg/sårbar, bedres den generelle tilstand hos deltageren. I de tilfælde, hvor deltageren og dennes pårørende/netværk ønsker det, tilbydes samtaler/kurser enten som individuelle samtaler eller gruppeforløb. Forløbene faciliteres af en psykolog eller terapeut. Tilbuddet gælder både den voksne pårørende/netværk samt børn, der er pårørende til en borger i indsatsen. Ligeledes tilbydes de borgere der er en del af indsatsen samtaler med psykolog, hvis vedkommende selv har børn med psykiske udfordringer, fordi vi ved at dette kan ”spænde ben” for at komme retur på arbejdsmarkedet.
For at hjælpe arbejdsgangen, har vi udarbejdet en pjece som beskriver tilbuddet til borgerne, og andet marketingsmateriale der frit kan bruges af sagsbehandlerne.
SIND Erhverv – god og seriøs medspiller
SIND Erhverv har mange års erfaring med at arbejde med at hjælpe psykisk sårbare tilbage på arbejdsmarkedet. Dette værende både i lange og succesfulde projekter, finansielt støttet af midler fra forskellige støttefonde. Derudover har SIND Erhverv driftsaftaler med kommuner. Du kan læse mere om både aktuelle og afsluttede projekter her.
Hvis du er interesseret i at få din kommune involveret i et projekt koordineret af SIND Erhverv, så kontakt Hanne Dinesen på 42 67 84 16 eller Katrine Lindbjerg 60 57 68 21
Aktuelle indsatser
Fleksklar med SIND Erhverv
SIND Erhverv har myndighedsopgave for Jobcenter Aarhus om at hjælpe folk der har fået tilkendt fleksjob tilbage på arbejdsmarkedet
Din vej i job
– for fleksjobgodkendte borgere over 30 år
Læs mere på hjemmesiden her